De doelgroep van Re-Fit

De doelgroep van Re-Fit

“Ik maak mij heel veel zorgen om mijn 15-jarige dochter. Ze is chronisch vermoeid. Ze gaat nauwelijks nog naar school en ligt hele dagen in haar bed. De school heeft haar rooster aangepast, maar ook dat houdt ze niet vol.”

Lichamelijke beperkingen als gevolg van chronische vermoeidheid of pijn zijn een veel voorkomende oorzaak van schoolverzuim. We zien een toename van leerlingen die met aanhoudende lichamelijke klachten vastlopen in het onderwijs. Het gaat hier dus om lichamelijke klachten waarvoor een arts of specialist geen duidelijke oorzaak heeft gevonden.

Aanhoudende lichamelijke klachten zijn een veel voorkomende oorzaak van schoolverzuim onder jongeren. Dit kan grote gevolgen hebben voor hun emotionele, lichamelijke en sociale ontwikkeling. De klachten hebben een effect op alle dagelijks activiteiten en daarmee op de onderwijsvoortgang van de leerling. Die belandt in een negatieve spiraal die vaak lastig te doorbreken is. Dit maakt het voor scholen lastig om deze leerling goed te begeleiden.

Wij denken graag met de leerling, ouders, school en/of betrokken hulpverleners mee. Speciaal hiervoor hebben we ons Re-Fit programma ontwikkeld, waar een ondersteuningsarrangement, training en workshop deel van uitmaken. Wil je meer weten over Re-Fit en wat wij daarmee voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via tel. 0515-700264 of stuur een mail naar re-fit@steunpuntonderwijsnoord.nl.

In de verhalenbundel ‘Zie mij nu’ en op de bijbehorende website zijn ervaringsverhalen te lezen van jongeren met aanhoudende lichamelijke klachten.

Ondersteuning, training en workshop

We geven ondersteuning op maat aan scholen, training aan jongeren en workshops aan leraren.

  • Het ondersteuningsarrangement kan bestaan uit een informatiebijeenkomst voor het schoolteam, consultatie en individuele leerlingbegeleiding;
  • de training is bedoeld om samen met de leerling aan een dagritme te werken waarbij rust en activiteit elkaar afwisselen;
  • en de workshop voor leraren en begeleiders draait om het herkennen en erkennen van ziekteverzuim en een praktische preventieve aanpak op school.

Wil je meer weten? Mail dan naar re-fit@steunpuntonderwijsnoord.nl of download hier de nieuwste Re-Fit folder. Je kunt ons ook volgen op Facebook.

Neem gerust contact op

Wij denken graag met je mee

Heb je vragen over een kind met leerachterstanden of loop je tegen bepaalde knelpunten aan binnen het onderwijs? Dan kunt contact opnemen via ons contact formulier. Wilt u een leerling aanmelden? Klik dan hier. Twijfel je of jouw vraag cluster 3 gerelateerd is of wil je eens sparren over een specifieke situatie? Bel dan even. We staan je graag te woord.

0515 - 700 264 Lavendelheide 6a, 9202 PD Drachten