Training Re-Fit

Training Re-Fit

Lichamelijke beperkingen als gevolg van vermoeidheid of pijn aan spieren en gewrichten zijn een veel voorkomende oorzaak van schoolverzuim.

Onze Re-Fit training is gericht op het voorkomen van schoolverzuim van leerlingen met aanhoudende lichamelijke klachten, zoals chronische pijn of vermoeidheid. Het doel van de training is om het schoolverzuim terug te brengen, zodat de leerling het reguliere schoolprogramma weer kan volgen.

Tijdens de training krijgt de leerling inzicht in wat hij/zij doet en aankan en streven we ernaar om dit weer in balans te brengen. De leerling leert de vicieuze cirkel van zijn/haar klachten te doorbreken en weer richting te geven aan zijn/haar leven. Daarnaast krijgt de leerling inzicht in de factoren die de klachten in stand houden en leert hij/zij hiervoor oplossingen te vinden.

De Re-Fit training bestaat uit vier fases:

Acceptatie
In deze fase leren we elkaar kennen. Aan het eind van deze fase weet de leerling wat hij/zij van de training kan verwachten en wat wij van hem/haar verwachten. Daarnaast is het duidelijk waardoor de klachten in stand worden gehouden op lichamelijk, sociaal en psychologisch gebied. Voordat de leerling verder gaat naar de volgende fase, tekenen we de werkovereenkomst.

Stabiliteit en rust
De leerling gaat zijn/haar leven aanpassen en zal daarvoor bepaalde activiteiten moeten afzeggen. Hij/zij maakt een dagprogramma voor zichzelf waarin activiteiten en rust elkaar afwisselen. Door het dagprogramma te volgen, komt er balans in ‘wat de leerling kan’ en ‘wat de leerling doet’. Hierdoor gaat hij/zij niet meer over de eigen grenzen heen en krijgt het lichaam tijd om te herstellen.

Verandering
Deze fase staat in het teken van opbouw. Aan het eind van deze fase is de leerling goed op weg met zijn/haar persoonlijke doelen en merkt de leerling dat zijn/haar lichaam steeds meer aankan.

Integratie en toekomst
We kijken naar de toekomst en maken met de leerling een plan om terugval te voorkomen. Aan het eind weet de leerling hoe zijn/haar toekomst eruit ziet, kan de leerling benoemen wat hij/zij bij Re-Fit heeft geleerd en weet de leerling wat hij/zij moet doen als het een periode minder goed gaat. Herstellen van chronische pijn of vermoeidheid vraagt veel discipline. We verwachten dat de leerling investeert in zijn/haar herstel.

Tijdens tweewekelijkse groepsbijeenkomsten staat de ontmoeting van lotgenoten centraal. De fases van de training doorlopen we gezamenlijk. In de weken dat er geen groepsbijeenkomst is, begeleiden we de leerling individueel. Dit gebeurt op de eigen school, zodat de lijnen met school kort zijn, de leerling geen reistijd heeft en minder lesuren hoeft te missen.

Trainingsduur: 14 weken
Locatie: In overleg
Vervoer: Leerlingen zorgen voor eigen vervoer
Investering: 30 begeleidingsuren. Wij maken graag een offerte voor je op maat.

Download de Re-Fit folder

Aanmelden en meer informatie

Wanneer de ouders/verzorgers hiervoor toestemming hebben gegeven, kun je een leerling bij ons aanmelden. Dit kan hier. Wij bespreken de aanmelding in ons adviesteam, waar een orthopedagoog, ergotherapeut, jeugdarts (GGD) en een consulent deel van uitmaken. Als het nodig is, vragen we aanvullende informatie bij je op.

Bij een positief advies nodigen we de leerling met zijn/haar ouders uit voor een intakegesprek met de trainers. Na het intakegesprek besluiten zowel de trainers als de leerling om al dan niet te starten met de training. Bij een negatief besluit adviseren we een mogelijk alternatief vervolg.

Wil je meer informatie over de training? Bel dan met 0515-700264 of stuur een mail naar re-fit@steunpuntonderwijsnoord.nl

Neem gerust contact op

Wij denken graag met je mee

Heb je vragen over een kind met leerachterstanden of loop je tegen bepaalde knelpunten aan binnen het onderwijs? Dan kunt contact opnemen via ons contact formulier. Wilt u een leerling aanmelden? Klik dan hier. Twijfel je of jouw vraag cluster 3 gerelateerd is of wil je eens sparren over een specifieke situatie? Bel dan even. We staan je graag te woord.

0515 - 700 264 Lavendelheide 6a, 9202 PD Drachten