Passend onderwijs voor Zeer Moeilijk Lerende kinderen

Passend onderwijs voor Zeer Moeilijk Lerende kinderen

Sinds de Wet passend onderwijs is ingevoerd, zien we meer Zeer Moeilijk Lerende (ZML) leerlingen binnen het basisonderwijs. Deze leerlingen hebben naast een leerachterstand vaak ook achterstanden op andere ontwikkelingsgebieden. Het is voor een leerkracht niet eenvoudig om deze kinderen goed te begeleiden. Ze hebben vaak extra ondersteuning nodig en dit vraagt naast tijd en energie ook om specifieke inzichten en kennis van de diagnose. 

De ambulant begeleider van Steunpunt Onderwijs Noord kan scholen en leerkrachten ondersteunen met Zeer Moeilijk Lerende leerlingen door mee te denken en samen naar mogelijkheden te zoeken. We nemen de tijd om de leerling te observeren en geven praktisch advies dat direct in de klas toepasbaar is. Door vroegtijdig in te spelen op problemen en deze adequaat aan te pakken met begeleiding en ondersteuning op maat, zorgen we ervoor dat deze Zeer Moeilijk Lerende kinderen zich op school zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.

Mogelijke vraagstukken waarbij wij een waardevolle rol kunnen spelen, zijn:

  • Hoe ondersteun je een leerling met een cognitieve beperking?
  • Hoe ondersteun je deze leerling op sociaal emotioneel gebied?
  • Hoe ondersteun je deze leerling bij zijn motorische ontwikkeling?
  • Hoe verdeel je je aandacht tussen een ZML leerling en de rest van de klas?
  • Hoe pas je de lesstof aan naar het niveau van een ZML leerling?
  • Wie kan helpen met het uitzetten van een speciale leerlijn voor een ZML leerling?
  • Hoe ga je om met de zelfredzaamheid van een ZML leerling op school?

Bij al deze vragen denkt Steunpunt Onderwijs Noord graag met je mee. Zo creëren we voor elke leerling het best passende onderwijs.

Neem gerust contact op

Wij denken graag met je mee

Heb je vragen over een kind met leerachterstanden of loop je tegen bepaalde knelpunten aan binnen het onderwijs? Dan kunt contact opnemen via ons contact formulier. Wilt u een leerling aanmelden? Klik dan hier. Twijfel je of jouw vraag cluster 3 gerelateerd is of wil je eens sparren over een specifieke situatie? Bel dan even. We staan je graag te woord.

0515 - 700 264 Lavendelheide 6a, 9202 PD Drachten