Het schrijven verdient aandacht

Het schrijven verdient aandacht ZEKER NU!

Schrijven is een onmisbare vaardigheid en lijkt soms zo vanzelfsprekend. Toch is goed leren schrijven een moeilijke vaardigheid om aan te leren. Er zijn namelijk veel zaken die van invloed zijn, denk bijvoorbeeld aan: een goede zithouding, een goede pengreep en beheersing van de fijne motoriek, maar ook aandacht voor het werk en werkverzorging.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen leren schrijven en leren lezen. Daarnaast onthoud je beter de lesstof door het actief te verwerken en op te schrijven.

Denk hierbij maar aan hoe het werkt met spiekbriefjes. Zodra je het met aandacht op het spiekbriefje hebt opgeschreven; blijkt dat briefje eigenlijk niet meer nodig.

In het voortgezet onderwijs wordt dagelijks ervaren hoe matig jongeren schrijven, maar ook nu nog worden toetsen meestal geschreven en blijft het leesbaar schrijven in een goed tempo dus belangrijk.

De voordelen op een rijtje:

  • Door letters te leren schrijven, herkent de leerling de letters sneller en kan hij/zij beter leren lezen.
  • Schrijven bevordert de concentratie
  • Iets wat je met de hand hebt geschreven, onthoud je gemakkelijker dan dat je hebt getypt.
  • Kinderen die goed kunnen schrijven, hebben meer zelfvertrouwen en komen tot betere leerprestaties. Een goed handschrift leidt dan ook vaker tot een hoger schooladvies.
  • Schrijven gaat sneller dan typen

Wat bieden we vanuit het Steunpunt Onderwijs Noord?

1. Individueel schrijfbegeleiding op maat. Dit is aan te vragen via een arrangement op onze website.

2. Een schrijfonderzoek in de groep, dit kan door een QUIKSCAN af te nemen. We maken zichtbaar welke leerlingen voldoende leesbaar schrijven en welke leerlingen meer ondersteuning nodig hebben bij hun handschriftontwikkeling. Vervolgens bespreken we met de leerkracht de bevindingen en geven wij praktisch advies.

3. Voorlichting/workshop over schrijven. Hierbij is het mogelijk om een speciale aandacht te hebben voor het handschriftonderwijs in de onderbouw of bovenbouw. Deze voorlichting kan worden aangeboden aan het team, bv tijdens eens studie dag.

4. Gastles: Zo zit dat met kleuren voor de onderbouw. Lees meer.

Neem gerust contact op

Wij denken graag met je mee

Heb je vragen over een kind met leerachterstanden of loop je tegen bepaalde knelpunten aan binnen het onderwijs? Dan kunt contact opnemen via ons contact formulier. Wilt u een leerling aanmelden? Klik dan hier. Twijfel je of jouw vraag cluster 3 gerelateerd is of wil je eens sparren over een specifieke situatie? Bel dan even. We staan je graag te woord.

0515 - 700 264 Lavendelheide 6a, 9202 PD Drachten