Workshopaanbod mentale gezondheid op school

Workshopaanbod mentale gezondheid op school

Workshopaanbod mentale gezondheid op school
Voor mentoren en begeleiders
Workshops kunnen in een reeks of los worden aangeboden
Duur per workshop 1,5u

Positieve Gezondheid

Er zijn veel jongeren die rondlopen met klachten die hen belemmeren om de dingen te doen die ze graag willen doen. Deze klachten kunnen lichamelijk zijn, maar veel jongeren hebben ook te maken met mentale klachten. Het ervaren van een goede gezondheid is meer dan het ontbreken van ziekte.

“Gezondheid is het vermogen om je aan te passen en de eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven.”1

1 Huber et al., 2011

Hoe kun je als mentor of leerlingcoach kijken naar de gezondheid van de leerling? Hoe kun je het gesprek aan gaan met jongeren over hun gezondheid? Deze workshop biedt informatie over de beweging van Positieve Gezondheid en de verschillende factoren die van invloed zijn op de (mentale) gezondheid van jongeren.

Aan de slag met leerlingen

Als het gaat om ziekteverzuim, krijgen we vaak geen antwoord op de vraag naar de oorzaak. Het analyseren van het probleem vaak niet leidt tot de oplossing. Daarom maken we gebruik van een oplossingsgerichte aanpak.

Vanuit de verschillende elementen van Positieve gezondheid bieden we mentoren theoretische achtergronden en praktische handvatten om met hun klas de thema’s bespreekbaar te maken.

Basishouding en communicatie

Ieder mens heeft behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je wilt erbij horen, gezien worden en serieus worden genomen. Veel jongeren voelen zich lang niet altijd begrepen en  gezien. Ze zijn verwikkeld in communicatiepatronen die ze omschrijven als ‘een strijd’.

Wat als we jongeren écht gaan zien? Ze gaan zien met alles wat er is?

Wat als je de tijd die je hebt, neemt om echt te horen wat er speelt?

Wat als je oprecht luistert, vragen stelt en laat merken dat je ze echt serieus neemt? Dat  jongeren het gevoel krijgen dat het ertoe doet wat ze zeggen?

Wat als we niet bang zijn voor lastige, diepe vragen? Als we samen kunnen kijken naar wat iets de moeite waard maakt? Naar wat ook goed gaat? Wat helpt?

We bieden theorie over basishouding in gespreksvoering en geven praktische tips om met jongeren in gesprek te gaan.

Communicatie en samenwerking met ouders

We willen allemaal het beste voor de leerling. Toch komt het regelmatig voor dat ouders en school tegenover elkaar komen te staan. Hoe zorg je ervoor dat ouders zich gehoord voelen en jullie samen kunnen werken aan een passende aanpak.

We bieden handvatten voor een effectieve gespreksvoering.

Neem gerust contact op

Wij denken graag met je mee

Heb je vragen over een kind met leerachterstanden of loop je tegen bepaalde knelpunten aan binnen het onderwijs? Dan kunt contact opnemen via ons contact formulier. Wilt u een leerling aanmelden? Klik dan hier. Twijfel je of jouw vraag cluster 3 gerelateerd is of wil je eens sparren over een specifieke situatie? Bel dan even. We staan je graag te woord.

0515 - 700 264 Lavendelheide 6a, 9202 PD Drachten