Workshop (geoorloofd) verzuim in het voortgezet onderwijs

Workshop (geoorloofd) verzuim in het voortgezet onderwijs

Workshop (geoorloofd) verzuim in het voortgezet onderwijs
Voor mentoren/teamleiders/verzuim coördinatoren
Duur 2,5 uur

Schoolverzuim is een veelvoorkomend probleem in het voortgezet onderwijs. Na een periode waarin alle leerlingen wisselend geheel of gedeeltelijk thuiszaten, zijn er leerlingen die moeite hebben het schoolritme weer op te pakken. In de praktijk blijkt dit ziekteverzuim al snel van grote invloed is op het welbevinden van de jongere. Ook weten we dat regelmatig schoolverzuim het risico op voortijdig schoolverlaten verhoogt.

Scholen vinden het vaak moeilijk om over het ziek zijn in gesprek te gaan, waardoor zij het gevoel kunnen hebben dat zij weinig grip hebben op de situatie. Toch is het belangrijk dat school ziekteverzuim vroegtijdig signaleert en in gesprek gaat.

Schoolverzuim is vaak een signaal dat er ook andere problemen spelen. Zo kan de thuissituatie, de mate van stress of leefstijl een veroorzaker zijn van de klachten. Er zijn steeds meer jongeren die mentale gezondheidsproblemen ervaren en zich ziekmelden.

Tijdens de scholing leer je hoe je de signalen achter het ziekteverzuim kunt herkennen en hierover met de jongere en ouders in gesprek te gaan. Vanuit de aanpak van schoolverzuim bespreken we de stappen die mentoren kunnen nemen wanneer een leerling ziekgemeld wordt en het belang van een integrale aanpak hierin.

Neem gerust contact op

Wij denken graag met je mee

Heb je vragen over een kind met leerachterstanden of loop je tegen bepaalde knelpunten aan binnen het onderwijs? Dan kunt contact opnemen via ons contact formulier. Wilt u een leerling aanmelden? Klik dan hier. Twijfel je of jouw vraag cluster 3 gerelateerd is of wil je eens sparren over een specifieke situatie? Bel dan even. We staan je graag te woord.

0515 - 700 264 Lavendelheide 6a, 9202 PD Drachten