Ambulante begeleiding

Ambulante begeleiding

De ambulant onderwijsbegeleiders van Steunpunt Onderwijs Noord zijn gespecialiseerd in het begeleiden van leerlingen met fysieke en/of cognitieve uitdagingen. Ons doel is het vergroten van de draagkracht van leraren bij het bieden van passend onderwijs: aan deze leerling, bij deze leraar, in deze klas.

Wij zijn ervan overtuigd dat onderwijsdoelen voor leerlingen het beste bereikt worden via de leraar. De leraar creëert de juiste onderwijssituatie om die doelen mogelijk te maken. De ambulant begeleider ondersteunt de leraar daarbij – met focus op de leerling, maar altijd via de leraar. 

Werken aan draagkracht

Om leraren sterker te maken in het omgaan met complexe ondersteuningsvragen, maken we onder andere gebruik van Consultatieve Leerlingbegeleiding (CLB). Dit is een methodiek waarbij we, vanuit het perspectief van de leraar, kijken wat een specifieke leerling nodig heeft in zijn of haar klas.

We benaderen de hulpvraag rondom een leerling als een professioneel werkprobleem van de leraar. In gesprek onderzoeken we samen wat er speelt:

  • Wat zijn je zorgen?
  • Wat vraagt deze leerling van jou, binnen deze groep?
  • Wat heb jij nodig om verandering mogelijk te maken én vol te houden?

Op basis daarvan maken we samen een veranderplan: een praktische, haalbare aanpak die leidt tot verbetering in de klas.

Voor wie is onze begeleiding bedoeld?

Onze ambulant begeleiders zijn gespecialiseerd in leerlingen met fysieke of verstandelijke beperkingen en langdurig zieke leerlingen. Na aanmelding beoordelen we of de ondersteuningsvraag past binnen onze expertise.

Tijdens de intakefase verkennen we samen:

  • de huidige situatie
  • de gewenste ontwikkeling
  • welke vorm van begeleiding passend is

Past de vraag niet bij onze doelgroep? Dan denken we mee over passende ondersteuning en verwijzen we, indien nodig, door.

Aanmelden: hoe werkt het?

  1. De school meldt de leerling aan via het aanmeldformulier.
  2. Je ontvangt een bevestiging van de aanmelding in je mailbox.
  3. Op basis van de vraag koppelen wij een passende ambulant begeleider.
  4. Binnen twee schoolweken neemt de begeleider contact op met de contactpersoon van de school om af te stemmen over het vervolg.

Intake en vervolg

Tijdens de intakefase brengen we samen de huidige en gewenste situatie in beeld. We bespreken welke informatie nodig is en hoe deze gedeeld wordt.

Op basis hiervan doen we een voorstel voor begeleiding. Afspraken met betrokkenen worden vastgelegd en we starten met een eerste plan van aanpak.

 

Neem gerust contact op

Wij denken graag met je mee

Heb je vragen over een kind met leerachterstanden of loop je tegen bepaalde knelpunten aan binnen het onderwijs? Dan kunt contact opnemen via ons contact formulier. Wilt u een leerling aanmelden? Klik dan hier. Twijfel je of jouw vraag cluster 3 gerelateerd is of wil je eens sparren over een specifieke situatie? Bel dan even. We staan je graag te woord.

0515 - 700 264 Lavendelheide 6a, 9202 PD Drachten