iTip 11: Een boek maken

Al eerder spraken wij over nieuwe en andere manieren om de iPad te gebruiken in de lessen. Niet slechts als vervanging van analoog onderwijs-aanbod (het digitale alternatief voor reken- of taalboek), maar om aan nieuwe en domeinoverstijgende doelen te werken. We hebben het dan over doelen mbt executieve en 21e eeuwse vaardigheden. Met de app van deze maand geeft u leerlingen de mogelijkheid te oefenen met taakaanpak, priorisering, logisch-, creatief – en probleemoplossend denken.

Met de app van de maand kunt u leerlingen -op alle niveau’s- een multimediaal boek laten maken. Een boek met -naar keuze-: getypte of geschreven teksten, foto’s, animaties, filmpjes enz. Een boek dat gepubliceerd kan worden als ePub (het e-boek formaat), PDF (bijv. om af te kunnen drukken) of filmpje.

Maar laten we bij het begin beginnen: Kijk eerst maar eens naar dit filmpje

Book-Creator is een app (gratis versie hier) waar volgens de makers maandelijks meer dan 1.000.000 boeken mee worden gemaakt. Een boek maken met Book-Creator is dan ook kinderspel:

  1. Open de app en “maak een nieuw boek”
  2. Kies het formaat (staand, vierkant of liggend)
  3. Vul het boek met teksten, tekeningen, foto’s en/of filmpjes
  4. bewaar het boek als ePub, PDF of filmpje

We zien veel gebruiksmogelijkheden: leerlingen die boeken maken over thema’s of schoolactiviteiten, of leerkrachten die boeken maken over (thema) onderwerpen of te behandelen stof. We kennen zelfs het voorbeeld van een leerkracht die een “klaar-boek” (met extra opdrachten) heeft gemaakt, heeft gedeeld met de klas. De kinderen werken in dit “klaar-boek” op hun iPad en kunnen er in schrijven en tekenen met een annotatie-app (als iAnnotate of Liquid Text)

NB: met de gratis versie van BookCreator is slechts 1 boek te maken (mooi om te zien of het bevalt), als je meerdere boeken wilt maken of gebruik wilt maken van de stripverhaal-optie, of gezamenlijk aan een boek wilt werken, dan moet je de betaalde versie kopen (in-app aankoop voor € 5,49).

Tenslotte: een waardevolle optie vinden we ook dat -op de iPad- een gemaakt boek kan worden voorgelezen!

APP-CHECK

Naam van de app: Book Creator One
Uitgever: Red Jumper Limited
Prijs: gratis
in-app aankopen: ja, € 5,49 voor de volledige versie)
Nederlandstalig: nee
Versie: 5.1.5 (september 2017)
Grootte: 86,5 Mb
Geschikt voor: alle leerlingen
Doelgroep: alle
Systeem: iOS en Android
Documentatie: zeer uitgebreid op site (onder Support)
Waardering algemeen: ***
Ons oordeel: *****